In gesprek met Emily Fernan @voCampus

Emily, projectleider Leermiddelenservice @voCampus, gebruikt LearNav sinds de pilot van de applicatie. ‘In de ontwikkeling van LearNav zie ik dat onze feedback relatief snel wordt verwerkt. Dit resulteert in een fijne samenwerking met als eindresultaat meer gebruikersgemak en groei van de applicatie.’ De start van LearNav in de pilot versie weet Emily nog. ‘Een applicatie die de tijd ver vooruit was, die voor veel gemak zou zorgen maar nog in ontwikkeling was.’ Per direct was Emily enthousiast over LearNav.

Loopbaan
Op haar 17e komt ze naar Nederland om te studeren en na een korte omweg wordt ze eerstegraads docent Engels. Op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen geeft ze een aantal jaren les om vervolgens een stap terug te doen. Ze is op zoek naar een uitdaging buiten het onderwijs. In deze periode wordt ze benaderd door een kennis uit het onderwijs. ‘Het is een functie in het onderwijs die bij je ambitie past, meer informatie kreeg ik eerst niet’, vertelt Emily.

Projectleider Leermiddelenservice
Het blijkt een schot in de roos. De functie projectleider Leermiddelenservice met als taken: het aanbrengen van structuur in de leermiddelenketen voor de scholen van voormalig AlliantieVO, het organiseren van veilige leeromgevingen en het adviseren en coachen is wat bij Emily past.

LearNav
Al aan de start van haar huidige functie raakt ze bekend met LearNav. Ze sluit aan bij het pilot traject, is zeer enthousiast en implementeert de applicatie binnen destijds de AlliantieVO. Haar betrokken enthousiasme geeft ze door aan haar collega’s. ‘Met LearNav is de stap gezet naar het nieuwe landschap in de leermiddelenketen. Het platform codeert aan de achterkant slim alle leermiddelen. Aan de voorkant selecteert LearNav een compleet, relevant overzicht van nieuwe en bestaande methodes en leermiddelen voor een gekozen vak’, zegt Emily. ‘Als beheerder van de applicatie kan ik rollen en rechten verdelen. Hierdoor blijft het proces ook overzichtelijk voor de docenten die aan ons de leermiddelen doorgeven.’

Feedback
Al 2 jaar draait LearNav als volwassen versie. Het blijft zich ontwikkelen, mede door de feedback van de gebruikers. ‘Een belangrijk onderdeel in het leermiddelenproces zijn deadlines. Deze feedback is verwerkt in de applicatie. Men kan nu deadlines instellen voor taken en specifiek op gebruikers. Een aanvulling in de tool’, aldus Emily.

@voCampus
De AlliantieVO is op 1 augustus 2021 met de Scholengroep Rijk van Nijmegen gefuseerd in @voCampus. Met een verdubbeling van de schoollocaties blijkt LearNav nog meer van waarde. ‘Het zorgt voor overzicht. De ambitie van onze campus is om leerlingen een plek te geven in deze veranderende wereld. LearNav heeft diezelfde ambitie in de leermiddelenketen.’

Toekomst 
‘Op dit moment volgen wij ook de ontwikkelingen na LearNav’, aldus Emily. XMPL, het bedrijf achter LearNav, werkt hard de volgende stap in de keten en dat is het loskoppelen van het logistieke deel. Deze ‘suite’ zal een school ook in het logistieke deel van het leermiddelenproces inzicht, vrijheid en onafhankelijkheid geven.

Samenwerking
‘De samenwerking met XMPL in de ontwikkeling ervaar ik als dienstverlenend, innovatief en meedenkend. De korte lijnen zorgen voor snelle ontwikkeling. Als school blijven wij graag aangesloten bij deze ontwikkelingen en kijken we uit naar de toekomst in het veranderende leermiddelenlandschap. Wij zijn er, net als LearNav en XMPL, klaar voor.’

Meer weten over LearNav en XMPL
Neem dan hier contact op of bel met 0515 – 22 70 21. Meedenken en op de hoogte blijven? Schrijf u hier in voor onze nieuwsbrief.

Erkend leerbedrijf XMPL Leidt vakmensen op

Het is officieel; XMPL mag zichzelf vandaag een erkend leerbedrijf noemen! Van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) kregen we zojuist het groene licht voor het plaatsen van hun logo.

De erkenning is een mooie bevestiging van wat onze twee stagiairs Alwin en Kevin al weten: bij XMPL kun je een prima stage lopen voor je opleiding tot applicatieontwikkelaar. Dus ben jij MBO student en op zoek naar een toffe IT stage in Fryslân? Dan horen we natuurlijk graag van je.

XMPL presenteert LearNav op IPON 2022

IPON is al 15 jaar het ontmoetingsplatform voor het PO, VO en MBO. Op 6 & 7 april 2022 vindt alweer de 11de editie van IPON plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Het wordt opnieuw een editie boordevol inspirerende sprekers, relevante thema’s en onderwijstoeleveranciers die een school kunnen helpen bij onderwijsinnovatie en professionalisering. 

ALLE ONDERWIJSINNOVATIE OPLOSSINGEN ONDER EEN DAK

IPON kenmerkt zich door het brede aanbod aan thema’s en de unieke combinatie van beursvloer en hoogwaardig lezingenprogramma. Dat is tijdens de 11de editie niet anders. Het doel van IPON is om het gebruik van de nieuwste toepassingen binnen het onderwijs op een innovatieve en creatieve manier aan het onderwijs te presenteren. 

Met meer dan 100 exposanten en 140 presentaties van prominente sprekers die inspireren, belangrijke inzichten meegeven en vooruit helpen met handige tips en tricks. Uiteraard past XMPL met LearNav ook in dit rijtje en is tijdens de IPON aanwezig. Met de ontwikkeling van pilot tot een volwassen applicatie is LearNav klaar voor de toekomst en dat laten we u graag zien tijdens deze beurs. U vindt ons op stand D004.

LEZING LEERMIDDELEN AANBESTEDING – LEVEN NA DE GUNNING

Het leermiddelenlandschap is in verandering en, naar het lijkt, nog lang niet uitveranderd. LiFo aanbestedingen zijn alledaags geworden. Rollen verschuiven, en vaker dan ooit vult de school zelf taken in die voorheen bij een dienstverlener of distributeur lagen. Zelf de regie hebben op het leermiddelen inkopen bij verschillende leveranciers hoort vandaag de dag bij je taak als leermiddelcoördinator. Maar hoe houd je nu grip op je fonds en overzicht op je financiën met zo veel geld- en goederenstromen?  Tijdens de lezingen op de beurs biedt XMPL u de handvaten. Waar en wanneer?

  • 6 april 2022
  • Theater Oranje
  • 15.45 – 16.15 uur
  • 7 april 2022
  • Leermiddelen Theater  
  • 12:15 – 12:45

Inschrijven is gratis en kan hier.

XMPL://LearNav – De Slimme Lijstenmaker

Leermiddelenlijsten muteren in de 21e eeuw.

Schoolboeken en lesmateriaal bestaan al zo lang als het onderwijs zelf. Door de eeuwen heen zijn lesmaterialen sterk veranderd. Van de wastabletten uit de middeleeuwen tot de krijtbordjes van vorige eeuw, naar de iPads en chromebooks van vandaag de dag. Gewone papieren boeken staan natuurlijk nog steeds op veel lijsten. Toch is de catalogus waar vaksecties tegenwoordig hun lesmateriaal uit selecteren niet meer te vergelijken met die van 15 jaar geleden.

Toch worden veel leermiddelenlijsten nog wel gemaakt in software van 15 jaar geleden. Software die niet gemaakt is om goed om te kunnen gaan met leermiddelabonnementen, LiFo contracten, arrangementen of combi artikelen. Eigenlijk was het dus al hoog tijd voor een nieuw platform wat ontwikkeld is met deze nieuwe vormen van dienstverlening in het achterhoofd. Daarom ontwikkelden wij LearNav.

Het LearNav muteerscherm toont alle opleidingen die het vak Biologie vormen in één overzicht. Met de handige notitiemodule kunnen taken en notities worden aangemaakt bij voorschrijvingen.

LearNav

LearNav is voor iedere school in het Nederlands Voortgezet Onderwijs. Het inloggen en aanmaken van een omgeving gaat via de Kennisnet koppeling. Iedere schoolmedewerker kan inloggen met een bestaand schoolaccount, of hij/zij kan eenvoudig een entree account aanmaken. Dankzij de instructievideoΓÇÖs is het opstarten een fluitje van een cent.

Het platform combineert een uitgebreide, moderne leermiddelcatalogus met veelzijdige muteeropties en handige communicatiemodule. Leermiddelco├╢rdinatoren en facilitair managers van VO scholen nodigen eenvoudig collegaΓÇÖs uit om in LearNav te muteren, de lijst in te zien of zelfs een deel van de beheertaken over te nemen.

Als alle mutaties voor een lijst of vak zijn doorgevoerd, meldt de muteerder deze af. Hierdoor kan de coördinator in één oogopslag zien hoe ver het lijstenproces al gevorderd is.

Doordat de leermiddelen kunnen worden gekoppeld aan een perceel, kan LearNav ook op perceelniveau inzicht bieden in de gemaakte, en te maken kosten. Na het afronden van de lijst kan LearNav deze eenvoudig delen met, bijvoorbeeld, de leverancier. Via een mail, maar ook via beproefde ketenstandaarden zoals de ECK Educational List Service.

Pilot

Vanaf vandaag is LearNav officieel live! De eerste pilotgebruikers hebben zich al aangemeld. We zoeken echter nog meer pilotgebruikers. Als pilotgebruiker lever je gevraagd en ongevraagd commentaar op de software. Je denkt mee over verbeteringen, uitbreidingen en mogelijkheden terwijl je kosteloos gebruik maakt van de mogelijkheden die de software nu al biedt.

Wilt u ook meedoen met de LearNav Pilot? Bezoek dan www.learnav.nl en meld je aan. Uiteraard kun je ook contact met ons opnemen voor een vrijblijvend gesprek.


XMPL://Conceptual_Innovators uit Makkum gelooft in techniek die in dienst staat van het proces, software die helpt, ondersteunt en slimmer maakt. Ook jouw bedrijf kan slimmer en efficiënter met behulp van goede software. Ons team van gedreven ontwikkelaars denkt graag met je mee!

Optimaal thuiswerken met je eigen tooling

Het coronavirus dwingt ons allemaal om op een andere manier te kijken naar werk. Nooit eerder was de het zo belangrijk om vanuit huis samen te kunnen werken. Ook OsingadeJong BV in Makkum heeft hier mee te maken. Daarom verzorgde XMPL voor OsingadeJong een optimale oplossing voor thuiswerken en samenwerken.

OdJ medewerkers werken nu online samen met XMPL Connect. De omgeving werkt naadloos samen met de mobiele app Jitsi en vanuit elke webbrowser

XMPL Connect draait op eigen servers. Daardoor is OsingadeJong niet afhankelijk van externe diensten. Zo kan het werk gewoon doorgaan en blijft OsingadeJong klaarstaan voor haar scholen.

Hajo Osinga over XMPL Connect: “Het is indrukwekkend hoe snel XMPL dit voor ons heeft kunnen realiseren en hoe gemakkelijk de software werkt. Wij kunnen in ieder geval door!”

Voordelen

XMPL Connect is bijzonder eenvoudig in gebruik. De eindgebruiker voert zijn naam in en neemt deel aan de vergadering. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen te noemen. Een eigen omgeving is misschien wel de oplossing voor jouw bedrijf.

  • Branded: Jouw omgeving heeft jouw logo en is benaderbaar onder jouw eigen webadres.
  • Dedicated: Van jouw server wordt alleen gebruik gemaakt door jouw bedrijf.
  • Schaalbaar: Onbeperkt zelf extra ruimtes aan te maken.
  • Aanpasbaar: XMPL Connect kan naar wens worden uitgebreid met, bijvoorbeeld, authenticatie en extra bandbreedte.
  • Integreerbaar: Integreer een vergaderruimte in je website of eigen webapplicatie voor nog gemakkelijker samenwerken.
  • Nederlands: Gehost op Nederlandse servers en beschermd door Nederlandse wetgeving.
  • Betaalbaar: Een eigen thuiswerkomgeving is al mogelijk vanaf Γé¼49,- per maand.

Wil jij ook probleemloos en eenvoudig online met je medewerkers of relaties kunnen samenwerken? Stuur vrijblijvend een e-mail naar info@xmpl.nl of neem op een andere manier contact op. Wij denken graag met je mee.

OsingadeJong bundelt krachten met XMPL

OsingadeJong en XMPL

OsingadeJong in Makkum, de op 2 na grootste educatief dienstverlener in Nederland en softwareontwikkelaar XMPL in Joure bundelen de krachten per 15 maart.

Beide Friese bedrijven kiezen voor de krachtenbundeling omdat de markt van de educatieve dienstverlening volop in beweging is. Zo komt de transitie van het traditionele boekenpakket naar digitaal leermateriaal in een stroomversnelling. ,,Door nu te kiezen voor deze samenwerking kunnen we de scholen in de toekomst nog beter faciliteren en ontzorgenΓÇÖΓÇÖ, zegt directeur Hajo Osinga van OsingadeJong.

XMPL wordt opgenomen in de groepsstructuur van OsingadeJong. Directeur Jelle van der Meulen is ruim twintig jaar actief in de ontwikkeling van software voor het onderwijs. Jelle heeft zijn sporen verdiend in de softwareontwikkeling voor onder andere Noordhoff Uitgevers, de Iddink Group en van Eduroute/Edu-iX. Hij neemt naast Hajo Osinga en Elisabeth de Jong zitting in het managementteam en behartigt de ICT-portefeuille.

De nieuwe directie van OsingadeJong
De nieuwe directie van OsingadeJong. vlnr: Hajo Osinga, Elisabeth de Jong en Jelle van der Meulen.

Onafhankelijke bedrijven

Beide bedrijven blijven actief handelen onder de eigen naam in de markt. Met deze krachtenbundeling willen de twee bedrijven tegemoet komen aan de toegenomen behoefte aan adequate en flexibele digitale dienstverlening vanuit schoolorganisaties.

XMPL gaat de huidige producten van OsingadeJong, zoals bijvoorbeeld Bookmaster, software voor schoolorganisaties voor de leermiddelenvoorziening, verder ontwikkelen. Daarnaast wordt een volkomen nieuwe productlijn ontwikkeld, een stabiel platform, waarin digitale leermaterialen van alle aanbieders probleemloos ontsloten worden, en dat tevens goed is aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen.

Het partnerschap met XMPL draagt bij aan een belangrijke versterking in de educatieve dienstverlening van OsingadeJong. ,,We zijn een relatief kleine speler, maar juist daardoor in staat om snel in te spelen op de wens van schoolorganisaties die graag zelf meer regie willen hebben op de organisatie van de leermiddelen.ΓÇÖΓÇÖ

Laracon 2018: Van papieren vliegtuigjes en de state of Laravel

Dat XMPL en Laravel bij elkaar horen als Batman en Robin is natuurlijk geen nieuws. Dat Laravel ons ondersteunt bij het vlot bouwen van jouw softwareoplossing is natuurlijk ook al eens de revue gepasseerd. Wij worden blij van Laravel! Een bezoekje aan Laracon Europe, de thuisbasis van het Laravel framework op het Europese vaste land, was voor ons dan ook een waar feest.

Sponsor

Jelle op de stand
Jelle op onze eigen stand

XMPL was dit jaar voor het eerst sponsor van Laracon. Op onze stand, vlak achter het scherm van de blue track, hebben we vele goede gesprekken gehad met enthousiaste developers en bedrijven die zich net als ons verbonden voelen met Laravel. Het was een bijzonder levendige bedoening. Zo kon er een Lego pakket gewonnen worden door degene die de langste vlucht noteerde met zijn of haar papieren vliegtuigje, was er een stand met een eigen pingpongtafel en werden we regelmatig bezocht door een minidrone.

Laracon sessies

Veel van de sessies die we bezochten bevatten informatie die we vrijwel direct konden toepassen bij onze klanten. Zo was er een sessie met als onderwerp het omzetten van een 15 jaar oude applicatie naar modern Laravel, een interessante sessie over Laravel gebruiken om big data te “crunchen” (Waarom? Omdat het kan.) Verder zijn we bijgepraat over Database indexing, MySQL 8, SOLID design principes en natuurlijk…. the state of Laravel.

Main track
De main track wordt goed bezocht

State of Laravel

Taylor Otwell, mister Laravel himself, sloot de conferentie af met de features in de nieuwste versie van Laravel. Ook deze keer komt de nieuwste update weer met een stapel interessante nieuwe features. Zo is het nu mogelijk om te werken met signed URLs, waarin de eigen URL gehashed aan het einde van de URL wordt opgenomen. Dit voorkomt dat gebruikers proberen het systeem te misbruiken door aanpassingen in de adresbalk. Ook biedt Laravel nu Laravel Nova; een geheel eigen administrator dashboard wat naadloos integreert met de rest van het framework. Ook kleinere features, zoals plaatjes in de error pages, geven het framework net even een iets luxere uitstraling. De update naar Laravel 5.7 wordt geschat ongeveer vijf minuten tijd in beslag te nemen. Dit omdat er betrekkelijk weinig functionaliteit afvalt in deze versie.

Geinspireerd

Na een heerlijke barbecue trok XMPL vol nieuwe energie en inspiratie terug naar ons eigen Joure. Helaas zonder extra lego voor bij onze verzameling. Onze vliegtuigjes konden niet tippen aan de vlucht van ruim vijf seconden die de winnaar wist te noteren. Maar wel met nieuwe idee en die we weer als bouwstenen kunnen gebruiken voor jouw softwareoplossing.

Eens met ons praten over deze softwareoplosing? Dat kan natuurlijk altijd. Bel ons vandaag nog voor een vrijblijvende afspraak.

XMPL:// Night of the Koemarkt

Night of the Koemarkt. Foto door Cor Pot.

Night of the Koemarkt
Night of the Koemarkt

Wat was het een fantastisch weekend! XMPL was dit jaar op volle sterkte aanwezig bij de Night of the Koemarkt, het grootste gratis muziekfestival van Friesland. Afgelopen september mochten we de Nightwalk 2 the Koemarkt al ondersteunen met onze toen nog hagelnieuwe ticket-app. Dit jaar verzorgden we de ingang tot het VIP-deck via het geheel vernieuwde XMPL ticketportaal. En de app heeft deze test glansrijk doorstaan!

Night of the Koemarkt zag dit jaar haar 22e editie en was groter dan ooit tevoren. Het enorme podium werd opgesteld op de KR Poststraat opgesteld, en het crackplein en de koemarkt zelf stonden tot diep in de zijstraten vol met een uitzinnig publiek. Tot diep in de nacht kon men genieten van Maan, Tommie Christiaan, John Voois, Hugh Kanza en Cindy Oudshoorn begeleid door orkest Pro Rege en de band. Ook werd er gefeest met The Revue Boney M show en mocht het Rotterdamse Plaatstaal de avond openen.

Ticketportaal

XMPL op de boarding
XMPL op de boarding

Wij van XMPL zijn er trots op om een bijdrage te hebben mogen leveren aan dit prachtige evenement met ons ticketportaal. Bent U ook op zoek naar een e-ticketing systeem voor uw evenement? XMPL helpt u graag verder. Met een volledig gepersonaliseerde webshop en een scansysteem wat gewoon op elke smartphone kan worden geïstalleerd. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met info@xmpl.nl !

XMPL op Laracon 2018

Wie als developer een beetje zijn of haar voelsprietjes uit heeft staan in de wereld der webdevelopment anno 2018, heeft vast wel eens de naam Laravel voorbij horen komen. Het Laravel PHP framework heeft sinds zijn eerste release in 2011 zijn weg gevonden naar de harten van vele developers, waaronder de onzen. Dat is ook niet zo gek, want het helpt ons om in minder tijd, meer en betere software te leveren voor onze klanten. Daarom zijn wij dan ook trots om onze naam te mogen verbinden aan de officiële Laravel conferentie in Europa: Laracon 2018.

Laravel logo
Het officiële logo van Laravel

Vroeger

Het verhaal van Laravel begon jaren geleden, toen ontwikkelaar Taylor Otwell in zijn werk tegen de beperkingen van CodeIgniter aanliep. Hij kon niet alle gewenste features toevoegen zonder de code in het framework ernstige schade toe te brengen. Hij had iets eenvoudigers nodig, iets slankers en iets slimmers.

Vroeger was de wereld der webdevelopment, en vooral der PHP, vergeleken met nu ontzettend chaotisch. Waar je met een gecompileerde programmeertaal door je compiler nog wel gewezen kan worden op het maken van grove fouten, biedt PHP je die optie van origine niet. Fouten maken was ontzettend eenvoudig, en het maken van een echt goed gemaakte webapplicatie een tijdrovend karwei.

De structuur, syntax en componenten van Laravel maken het zelfs voor een beginner mogelijk om een werkende applicatie op te zeten, terwijl het getalenteerde developers een toolset biedt om echt hoogwaardige applicaties te bouwen. Laravel maakte haar gebruikers tot blije programmeurs terwijl het tegelijk ook zorgde voor beheersbare code waar met gemak door een team aan gewerkt kon worden.

Laracon

Gezelligheid op Laracon 2016
Gezelligheid op Laracon 2016

Jelle en Esther hebben al eens eerder als bezoeker Laracon Europe mogen meemaken. Een heerlijke conferentie waar je vol inspiratie en bruisende ideeën weer vandaan komt. Of je nu developer, tester, product owner of manager bent, Laracon inspireert, daagt uit en verfrist. Taylor Otwell, mister Laravel himself, praat je bij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van zijn framework. Samen met honderden anderen volg je workshops en luister je naar verhalen en inzichten van sprekers. Je leert over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van een bijpassend javascript framework of doet ideeën op over hoe je je project net even anders op kunt zetten.

Dit soort inspiratie wilden we niet voor onszelf houden. Daarom staan wij dit jaar met ons gehele team op Laracon. Om opnieuw geïnspireerd te worden, of misschien wel om te inspireren!

Kom jij kennismaken met XMPL? Vind onze stand op de conferentie! Er zijn nog conference tickets beschikbaar op Laracon.EU

WBP wordt AVG: moet jij er ook iets mee?

Op 25 mei is het zo ver. Dan is de Algemene Verordening Gegevensbescherming, kortweg AVG, van kracht. Internationaal ook wel bekend als de General Data Protection Regulation. Deze nieuwe Europese wet is bedoeld voor het bedrijfsleven en dient ter bescherming van de privacy van personen.

Natuurlijk waren bedrijven, groot en klein, al verplicht om zorgvuldig met persoonsgegevens om te gaan. Dit staat al in de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De AVG gaat alleen nog een stapje verder en raakt iedereen die op welke manier dan ook persoonsgegevens vast legt.

Verder

Papierversnipperaar
Niet relevante, geprinte CV’s moeten worden vernietigd

Denk hierbij niet alleen aan je database met klantgegevens of je bestand met eindgebruikers. Ook de visitekaartjes van je zakenpartners, de mails met CV’s van je sollicitanten, het ledenbestand van je sportvereniging en je salarisadministratie vallen onder de AVG. Het is jouw taak als ondernemer om met al deze gegevens zorgvuldig om te gaan, en ze alleen te bewaren als er sprake is van doelbinding.

Er is bijvoorbeeld geen reden om de CV van een afgewezen sollicitant te bewaren, tenzij je expliciet met deze persoon hebt afgesproken dit te doen. Ook de uitgeprinte CV’s van een afgewezen sollicitant moeten vernietigd worden, tenzij er doelbinding mee is. Een bakje met visitekaartjes hoort niet voor je bezoek bereikbaar te zijn. Immers het doel van de gever was het delen van zijn of haar persoonsgegevens met jou. Persoonlijk. Niet met een toevallige passant.

De AVG voor verenigingen en eenmanszaken

Data Protection
Data protection

Ook wie in een verenigingsbestuur zit, moet zorgvuldig omgaan met de persoonsgegevens van de leden. Een mailtje sturen naar de hele ledenlijst met alle mailadressen zichtbaar (in plaats van netjes in de BCC) is uit den boze, en gegevens vastleggen waar je geen doelbinding mee hebt eveneens.

Ook de eenmanszaak blijft niet buiten schot. Immers, wie een mailwisseling heeft gehad met een ander, heeft al persoonlijke informatie in zijn bezit. Ook je zakenrelaties, facturen en opdrachten bevatten gevoelige informatie en dienen zorgvuldig te worden behandeld.

Opslaan

Wat ook belangrijk is, is de geldigheid van het opslaan van persoonsgegevens. Wanneer je geen bewijs hebt dat de verstrekker van persoonsgegevens jou heeft toegestaan deze op te slaan, ben je dus in feite in overtreding. Dit maakt het natuurlijk gemakkelijker en haalbaar om verspreiders van junk mail te beboeten, maar ontslaat jou niet van de plicht om na te gaan waarom je bepaalde persoonsgegevens in je administratie hebt opgenomen. Wanneer er geen goede reden te noemen is voor het opslaan van bijvoorbeeld religie of allergieën van je verenigingsleden, zal je dit dus uit het ledenbestand moeten schrappen.

Ook wij houden bij alles wat we doen, maken en opslaan rekening met deze wetgeving en het doelbindingsprincipe. Vaak heb je in je database veel minder informatie nodig dan je denkt. Eens kritisch naar je eigen databases kijken? Wij kijken natuurlijk graag met je mee.

In een notendop? Ga na wat je opslaat, voor wie, over wie en waarom. Zorg er voor dat deze informatie alleen toegankelijk is voor degenen die er iets mee te maken hebben, en neem bewust maatregelen om dit te regelen. Ruim je bureau op, verwijder je oude mails en vernietig je overjarige administratie. Moet jij er iets mee? Grote kans van wel! Je hebt nog precies één maand, want 25 mei is het officieel zo ver!

Meer lezen?
Autoriteit Persoonsgegevens
Rijksoverheid